piątek, 15 sierpnia 2014

Filety zapiekane w majonezowo-orzechowej panierce

Zastanawiałam się co zrobić na dzisiejszy obiad. W końcu święto, więc chciałam zrobić coś innego niż zwykle. Córcia zażyczyła sobie jednak "chrupiące" mięsko. Aby nie smażyć zwykłego kotleta zrobiłam takie fileciki, które każdemu z domowników bardzo posmakowały. Polecam i Wam bo są chrupiące z zewnątrz i bardzo soczyste i delikatne w środku. Po prostu idealne ;)




 3 filety z kurczaka
4-5 łyżek majonezu
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka w młynku Kamis
czosnek granulowany Kamis
1 szkl bułki tartej
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 




Filety umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Usunąć polędwiczki. Mięso oprószyć przyprawami i obtoczyć z majonezie. Odstawić do lodówki na pół godziny. Bułkę tartą wymieszać z orzechami. Filety panierować w bułce i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wyłożonej folią aluminiową. Piec ok 35-40 minut w temp. 180 stopni. Podawać z ulubioną surówką i ziemniaczkami.
Na zdjęciu surówka z tego przepisu.


1 komentarz:

  1. Super pomysł na urozmaicenie zwykłego kotleta :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)