Wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Serniczek można przygotować na wyjątkowe okazje gdyż pięknie się prezentuje.
Do ciasta można użyć mrożonych jagód. Należy jednak pamiętać, że masa będzie szybciej tężała gdy owoce będą zmrożone.
Spód:
250g herbatników kakaowych
150g masła
Masa serowa:
1kg sera z wiaderka
200ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
1 szkl jagód
kilka kropel ekstraktu waniliowego
4,5 łyżki żelatyny
3/4 szkl mleka
Dodatkowo:
1/2 szkl jagód
1 galaretka owoce leśne
200ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
Spód: herbatniki drobno pokruszyć. Masło rozpuścić i wymieszać. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać mieszankę z herbatników i ubić równą warstwę. Wstawić do lodówki.
Masa serowa: żelatynę wymieszać z mlekiem, odstawić na kilka minut aby napęczniała. Po tym czasie podgrzać na małym ogniu aby żelatyna się rozpuściła (nie można zagotować). Przestudzić. Śmietankę ubić, dodać ser, cukier puder i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Masę serową podzielić na pół. Jedną część odstawić. Drugą część również podzielić na pół, do każdej dodać jagody, z tym, że do jednej części dodajemy ich więcej aby masa nabrała ciemniejszego koloru. Obie masy z jagodami zmiksować blenderem.
Na spód herbatnikowy wlać część białej masy, następnie na zmianę łyżką kłaść masy zabarwione jagodami. Na koniec wylać pozostałą białą masę serową. Wierzch wyrównać. Sernik posypać dodatkowymi jagodami, wstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na sernik. Wstawić ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem sernik podzielić na porcje i każdą udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną.
Przepiękny serniczek :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci na takie pyszności!
OdpowiedzUsuńNapiszę tylko tyle: obłędny!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńtaki serniczek musi być pyszny
OdpowiedzUsuń