Uwielbiam wszelkiego rodzaju surówki do obiadu. Tym razem proponuję Wam chrupiącą surówkę w lekkim sosie jogurtowym.
Surówka:
1/2 średniej białej kapusty
jabłko
duża marchew
czerwona cebula
mały pęczek szczypiorku
łyżka soku z cytryny
Sos:
1 szkl gęstego jogurtu naturalnego
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżka musztardy sarepskiej
sól, pieprz
Kapustę bardzo drobno poszatkować. Jabłko i marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek posiekać.
Wszystkie składniki na sos wymieszać. Warzywa przełożyć do dużej miski, polać sosem, doprawić do smaku. Surówkę odstawić w chłodne miejsce na godzinę aby smaki się przegryzły.
apetyczna suróweczka
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuń