Piękne, słoneczne kolory lata na talerzu. Taka tarta to idealny deser do filiżanki kawy.
Kruszonka:
220g zimnego masła
8 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl mąki pszennej
Nadzienie:
1 kg moreli
1 budyń waniliowy
2-3 łyżki cukru
Lukier:
1 szkl cukru pudru
sok z cytryny
Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach kruszonkę. Wstawić do lodówki.
Nadzienie: Morele umyć i pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski, dodać proszek budyniowy i cukier do smaku. Jeśli budyń jest z cukrem, dodajemy go mniej do nadzienia.
Spód tortownicy (ok 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać trochę więcej jak połowę kruszonki, wyrównać. Na kruszonkę wyłożyć morele. Całość posypać pozostałą kruszonką. Tartę piec ok 30-35 minut w 180 stopniach. Ostudzić, polać lukrem.
Lukier: cukier puder wymieszać w miseczce z sokiem z cytryny, dodając odrobinkę wody, aby uzyskać gęsty lukier.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPychota!!! Szkoda, że przez internet nie można poczuć aromatu tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo letnie i smaczne. Może dałoby się czymś zastąpić proszek budyniowy, bo niestety trochę zbyt wyczuwalny. Macie jakieś pomysły?
OdpowiedzUsuńBudyń można zastąpić łyżką mąki ziemniaczanej 😉
Usuńtakie proste , a jakie musi być pyszne. I nadają się do tego wszelkie owoce, zaraz sezon na pyszne jabłka:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Uwielbiam takie desery! Lekkie, owocowe, proste w przygotowaniu ;) Klasyczna kruszonka dopełnia całości i stanowi kropkę nad "i" tej owocowej tarty, bez niej nie smakowałaby tak samo!
OdpowiedzUsuńtaką tartę to z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuńAle mi Asiu smaku narobiłaś!
OdpowiedzUsuń