piątek, 8 lipca 2022

Kantyczka

 Kantyczka jest ciastem bardzo efektownym. Mimo iż wygląda na skomplikowane, wcale takie nie jest. Doskonale smakuje na drugi dzień, kiedy nabierze wilgoci od dżemu i polewy. 

Ciasto sprawdzi się na wszelkie większe uroczystości.




Ciasto:

375 g margaryny lub masła

8 jajek

2 szkl cukru pudru

2,5 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1/2 szkl maku

duża paczka okrągłych biszkoptów

słoik dżemu z czarnej porzeczki


Polewa:

1/4 kostki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
łyżeczka żelatyny

orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji





Ciasto: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. 
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak. Blaszkę 24x39cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozprowadzić ciasto makowe, ułożyć połowę biszkoptów, warstwę dżemu, ciasto kakaowe, biszkopty, dżem i ciasto jasne. Piec ok 40 minut w temperaturze  180 stopni. Ostudzić, polać polewą i ozdobić orzechami i wiórkami kokosowymi.

Polewa: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Margarynę, kakao, cukier i mleko rozpuścić na małym ogniu. Dolać żelatynę i wymieszać. Polewę lekko przestudzić i polać ciasto.



12 komentarzy:

  1. Zgadzam się, ciasto bardzo efektowne żeby nie powiedzieć piękne 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Ale super wygląda, naprawę bardzo dekoracyjny wypiek!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kantyczka... Pierwsze słyszę, ale wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam, ale nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie! Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto mi znane, ale musze je odświeżyć i upiec😀☕🍰
    Asieńko zasyłam moc pozdrowień😊🧡🌻

    OdpowiedzUsuń
  7. Kantyczka:) Dobry pomysł, dawno nie miałam okazji jej zjeść:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale! Świetnie połączenie słodyczy z kwaskowym dżemem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzeczywiście, prezentuje się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Widziałem ostatnio w telewizji to ciasto. I zrobiłem takie oczy 0_0. WOW po prostu.

    Pozdrawiam!
    https://mozaikarzeczywistosci.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)