Niezwykle puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Gdy jest jeszcze ciepłe, ma przyjemnie chrupiącą skórkę i jest lekkie jak chmurka :) Przechowujcie w szczelnym pojemniku, długo zachowa świeżość.
Pamiętajcie, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku może wyjść zakalec ;)
200 g masła
1 szkl cukru
3 jajka
165 g gęstego jogurtu naturalnego
260 g mąki pszennej + 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łodygi rabarbaru
cukier puder do posypania
Masło, jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej aby nie wyszedł zakalec.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami mąki.
Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy maślanej dodać połowę mąki, krótko zmiksować. Następnie połowę jogurtu, zmiksować. Czynność powtórzyć. Do ciasta dodać rabarbar i delikatnie wymieszać. Keksówkę lub tortownicę posmarować tłuszczem, posypać mąką i wylać ciasto. Piec ok 50-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję :)
UsuńI mnie ostatnio zdarza się piec ciasta z dodatkiem jogurtu, maślanki, kefiru z owocami🍓
OdpowiedzUsuńSą wilgotne i smaczne, a z rabarbarem szczególnie😊
Super :)
UsuńPychota takie ciacho :D
OdpowiedzUsuńUhm :)))
UsuńWłaśnie o jogurtowym myślę, bo mam otworzoną.... maślankę. Myślę, że też się nada :)
OdpowiedzUsuńMaślanka też będzie ok ;)
UsuńBardzo lubię wszelkie pieczone wyroby jogurtowe/kefirowe/maślankowe. Ostatnio piekłam sodziaki aka proziaki. Rabarbar też bardzo lubię, więc połącznie według mnie jak najbardziej trafione i z chęcią wypróbuję na niedzielę :D
OdpowiedzUsuńjogurtowe ciasta są bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńSuper! Koniecznie musze wypróbować! W końcu kiedym, jak nie teraz?! Sezon na rabarbar w pełni!
OdpowiedzUsuń