poniedziałek, 23 maja 2022

Placuszki ryżowe z rabarbarem

 Fantastyczne placuszki, które świetnie nadają się na słodki podwieczorek lub drugie danie. Jestem pewna, że pokochają je i duże i małe łakomczuchy ;)



2 szkl mleka

3/4 szkl ryżu

2 jajka

czubata łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2-3 łodygi rabarbaru




Mleko zagotować ze szczyptą soli. Ugotować na nim ryż, ciągle mieszając aby nie przywarł do dna. Gdy ryż będzie rozgotowany, odstawić do lekkiego przestudzenia. Do ryżu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka, całość dokładnie połączyć. Dodać pianę ubitą z białek, wymieszać. Na koniec dodać pokrojony w kostkę rabarbar. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.

Z tych proporcji wychodzi ok 10 placuszków.


6 komentarzy:

  1. Pyszne są takie placuszki, ja robiłam z jabłkami ale z rabarbarem też muszą być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne placuszki, ja własnie placuszki lubię pod każda postacia

    OdpowiedzUsuń
  3. i pomyśleć, że ja nigdy nie jadłam rabarbaru :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry wieczór.

    Jako odpowiednik Kubusia Puchatka w prawdziwym świecie mogę stwierdzić, że rabarbar jest idealnym dodatkiem do wszelkich wypieków, takich właśnie placuszków itp. Wyglądają smakowicie. :)

    Zapraszam do siebie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, bardzo ciekawie wykorzystany ryż.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)