środa, 4 maja 2022

Gofry wytrawne z serem i salami

 Takie gofry to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację na ciepło. Ja podałam moje gofry z pomidorkami i młodymi listkami rzodkiewki. Można je też podać z keczupem lub np. sosem czosnkowym. 




2 jajka

500 ml mleka

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 szkl oleju

spora szczypta soli

pieprz do smaku

szczypta oregano

15 dag startego żółtego sera

6 plasterków kiełbasy salami




Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, mleko, mąkę, olej i przyprawy zmiksować do połączenia składników. Dodać starty ser i pokrojone w kostkę salami. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. 

Gofrownicę dobrze rozgrzać, posmarować olejem i nakładać ciasto. Gofry piec ok 4-6 minut, w zależności od jej mocy. Upieczone gofry lekko przestudzić na kratce, dzięki czemu będą bardziej chrupiące.

Gofry podawać z ulubionymi dodatkami, sosami.


5 komentarzy:

  1. Na takie gofry jestem chętna -na wytrawnie zawsze 🧇
    Smacznie pozdrawiam Asieńko 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentują te goferki:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Już widzę, że moi chłopcy wcinaliby migiem

    OdpowiedzUsuń
  4. takich jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)