Takie gofry to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację na ciepło. Ja podałam moje gofry z pomidorkami i młodymi listkami rzodkiewki. Można je też podać z keczupem lub np. sosem czosnkowym.
2 jajka
500 ml mleka
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szkl oleju
spora szczypta soli
pieprz do smaku
szczypta oregano
15 dag startego żółtego sera
6 plasterków kiełbasy salami
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, mleko, mąkę, olej i przyprawy zmiksować do połączenia składników. Dodać starty ser i pokrojone w kostkę salami. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
Gofrownicę dobrze rozgrzać, posmarować olejem i nakładać ciasto. Gofry piec ok 4-6 minut, w zależności od jej mocy. Upieczone gofry lekko przestudzić na kratce, dzięki czemu będą bardziej chrupiące.
Gofry podawać z ulubionymi dodatkami, sosami.
Na takie gofry jestem chętna -na wytrawnie zawsze 🧇
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam Asieńko 😊
Pysznie się prezentują te goferki:D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kolację:)
OdpowiedzUsuńJuż widzę, że moi chłopcy wcinaliby migiem
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuń