Trochę już zapomniane ciasto z zeszytu mojej Mamy. Dawniej często piekła je na święta czy imieniny.
Kakaowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem orzechów, galaretek i okrągłymi biszkopcikami. Ciasto jest przepyszne i świetnie nadaje się na rodzinne uroczystości.
Biszkopt kakaowy:
7 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/3 szkl gorzkiego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy na 750ml mleka bez cukru
300g masła
ok 4 łyżki cukru pudru
galaretka zielona i czerwona
okrągłe biszkopty
1/2 szkl siekanych orzechów włoskich
polewa kakaowa
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Galaretki przygotować w 400ml gorącej wody dzień wcześniej i odstawić do stężenia.
Masa budyniowa: budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, nadal ubijając dodawać partiami budyń. Na koniec dodać cukier puder do smaku i posiekane orzechy.
Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę masy budyniowej i na zmianę połowę pokrojonych galaretek. Ułożyć warstwę biszkopcików, pozostałą masę i znów galaretki. Przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą i odstawić ciasto do stężenia.
Wow! Ależ super wygląda, a te wszystko smaki mniam! Istna rewelacja:)
OdpowiedzUsuńWygląda rzeczywiście pysznie. Chyba wypróbuję.
OdpowiedzUsuńMniam, jakie pyszne ciacho i wygląda przecudnie. :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające! Skusiłaś mnie!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, jeszcze takiego nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda rewelacjnie
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto sprzed lat, do kawki idealne😊🍰
OdpowiedzUsuń