sobota, 23 kwietnia 2022

Cygańska droga

 Trochę już zapomniane ciasto z zeszytu mojej Mamy. Dawniej często piekła je na święta czy imieniny.

Kakaowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem orzechów, galaretek i okrągłymi biszkopcikami. Ciasto jest przepyszne i świetnie nadaje się na rodzinne uroczystości.




Biszkopt kakaowy:

7 jajek

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

1/3 szkl gorzkiego kakao

łyżeczka proszku do pieczenia


Masa budyniowa:

1 budyń waniliowy na 750ml mleka  bez cukru

300g masła

ok 4 łyżki cukru pudru


galaretka zielona i czerwona

okrągłe biszkopty

1/2 szkl siekanych orzechów włoskich


polewa kakaowa




Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

Galaretki przygotować w 400ml gorącej wody dzień wcześniej i odstawić do stężenia.

Masa budyniowa: budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, nadal ubijając dodawać partiami budyń. Na koniec dodać cukier puder do smaku i posiekane orzechy.

Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę masy budyniowej i na zmianę połowę pokrojonych galaretek. Ułożyć warstwę biszkopcików, pozostałą masę i znów galaretki. Przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą i odstawić ciasto do stężenia.


7 komentarzy:

  1. Wow! Ależ super wygląda, a te wszystko smaki mniam! Istna rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rzeczywiście pysznie. Chyba wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, jakie pyszne ciacho i wygląda przecudnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo zachęcające! Skusiłaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wygląda, jeszcze takiego nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wygląda rewelacjnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam to ciasto sprzed lat, do kawki idealne😊🍰

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)