wtorek, 22 lutego 2022

Kajzerki

 Delikatnie chrupiąca skórka, mięciutki środek. Bułeczki wyszły idealnie. 

Świetnie smakują ciepłe, jak również na drugi dzień z dowolnymi dodatkami :)




3 szkl mąki pszennej

3/4 szkl ciepłej wody

7g drożdży instant

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżki miękkiego masła



Do dużej miski przesypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Dodać jajko, masło i ciepłą wodę. Zagniatać ciasto ok 10 minut. Ma być gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby podrosło. Po tym czasie ponownie zagnieść (nie podsypywać za dużo mąką) i podzielić na 8 równych części. Uformować zgrabne bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć na środku krzyżyk. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut w cieple miejsce. Piec ok 15 minut w 225 stopniach.


6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)