piątek, 23 kwietnia 2021

Gulasz wieprzowy z grzybami i czerwonym winem

 Aromatyczny gulasz z chudego mięsa wieprzowego, pachnący grzybkami i winem. Doskonale smakuje z ulubioną kaszą i surówką. Jest pyszny nawet do bułki czy chlebka. Świetnie smakuje na drugi dzień, mięsko wręcz rozpływa się w ustach. Oczywiście można użyć innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki.




800 g chudego mięsa z szynki

cebula

2 ząbki czosnku

2 garści suszonych grzybków

1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina

1 szkl bulionu

sól, świeżo zmielony pierz

papryka słodka

3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki oleju do smażenia




Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Wymieszać i obtoczyć w mące. W większym rondlu rozgrzać olej, podsmażyć mięso, dodać posiekaną cebulę, przesmażyć ok 5 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podlać winem i bulionem. Do garnka wsypać grzybki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (ok 1-1,5 godziny).

Gulasz najlepiej smakuje z kaszą i ulubioną surówką.


3 komentarze:

  1. Pychotka taki gulasz z winem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie danie to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie wygląda Twoja potrawa, godna wypróbowania i posmakowania Asieńko 😃

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)