Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto w połączeniu z kajmakiem i solonymi orzeszkami skradło serca mojej rodzinki. Wszystkim bardzo posmakowało i zniknęło ze stołu jako pierwsze spośród innych słodkości.
To niewątpliwie deser dla wielbicieli czekolady i orzeszków.
Brownie:
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady
4 jajka w temp. pokojowej
250 g cukru
niepełna szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli
mała puszka kajmaku
1,5 szkl orzeszków ziemnych solonych
czekolada mleczna
Brownie: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i kakao oraz szczyptę soli. Wymieszać.
Formę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę czekoladową. Brownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i kakao oraz szczyptę soli. Wymieszać.
Formę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę czekoladową. Brownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Kajmak rozsmarować na cieście, posypać orzeszkami a następnie polać rozpuszczoną czekoladą. Ciasto najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej.
Ciasto wygląda obłędnie :) Podstawiam talerzyk :)
OdpowiedzUsuńIza zapraszam 😊
UsuńAle pychotka :D
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
Usuńobłędne ciasto
OdpowiedzUsuńCieszę się,że Ci się podoba ☺
UsuńIdealne ciasto dla łasuchów!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak ;)
Usuń