Rafaello w tej wersji to przepis mojej mamy, który ma już ponad 20 lat. Często pojawiał się na naszym stole podczas świąt czy innych rodzinnych spotkań. Dzięki suszonym śliwkom i rodzynkom ciasto ma jeszcze ciekawszy, wyjątkowy smak.
Ciasto jest słodkie i doskonale smakuje z filiżanką dobrej kawy :)
Spody bezowe:
8 białek
40 dag cukru
40 dag wiórek kokosowych
Masa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
3/4 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
Dodatkowo:
10 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag płatków migdałów
10 dag rodzynek
10 dag suszonych śliwek
- Spody bezowe: Białka ubić z cukrem, na koniec dodać kokos, podzielić na 2 części i upiec 2 placki (24x36cm) w 160 stopniach przez ok 30 minut.
Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. resztę mleka zagotować i wlać masę jajeczną, ugotować budyń. Ostudzić.
Masło i margarynę utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń cały czas ucierając.
- Orzechy i migdały lekko podprażyć na suchej patelni. Rodzynki namoczyć, śliwki pokroić w cieniutkie paseczki.
- Układać kolejno warstwy: Placek bezowy, 1/3 masy, rozsypać orzechy i migdały (część zostawić sobie do dekoracji) rodzynki i śliwki, 1/3 masy, placek bezowy, reszta masy, posypać resztą orzechów i migdałów. Schłodzić.
Choć nie przepadam za kokosem, Twoje ciasto chętnie bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńZapraszam 😊
UsuńWygląda mega przepysznie ^_^
OdpowiedzUsuńAsia :) Ciasto wygląda obłędnie :) Podstawiam talerzyk :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Iza 😊
UsuńW takim wydaniu jeszcze nie miałam okazji próbować rafaello, chetnie spróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serca 😊
UsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺
UsuńAsiu jakie Ty cuda robisz
OdpowiedzUsuńOj tam, takie tam ciasteczko ;)
UsuńWspaniałe ciasto Asiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńUwielbiam kokos, pyszne ciacho :-) Nie sposób mu się oprzeć :-)
OdpowiedzUsuńPrawda ;) a tu na jednym kawałku się nie kończy ;)
UsuńWygląda cudnie, kradnę :)
OdpowiedzUsuń