środa, 13 stycznia 2021

Rafaello z bakaliami

 Rafaello w tej wersji to przepis mojej mamy, który ma już ponad 20 lat. Często pojawiał się na naszym stole podczas świąt czy innych rodzinnych spotkań. Dzięki suszonym śliwkom i rodzynkom ciasto ma jeszcze ciekawszy, wyjątkowy smak.

Ciasto jest słodkie i doskonale smakuje z filiżanką dobrej kawy :)




Spody bezowe:
8 białek
40 dag cukru
40 dag kokosu

Masa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
3/4 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny

Dodatkowo:
10 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag płatków migdałów
10 dag rodzynek
10 dag suszonych śliwek




  • Spody bezowe: Białka ubić z cukrem, na koniec dodać kokos, podzielić na 2 części i upiec 2 placki (24x36cm) w 160 stopniach przez ok 30 minut.
  • Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. resztę mleka zagotować i wlać masę jajeczną, ugotować budyń. Ostudzić.
    Masło i margarynę utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń cały czas ucierając.
  • Orzechy i migdały lekko podprażyć na suchej patelni. Rodzynki namoczyć, śliwki pokroić w cieniutkie paseczki.
  • Układać kolejno warstwy: Placek bezowy, 1/3 masy, rozsypać orzechy i migdały (część zostawić sobie do dekoracji) rodzynki i śliwki, 1/3 masy, placek bezowy, reszta masy, posypać resztą orzechów i migdałów. Schłodzić.

16 komentarzy:

  1. Choć nie przepadam za kokosem, Twoje ciasto chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asia :) Ciasto wygląda obłędnie :) Podstawiam talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim wydaniu jeszcze nie miałam okazji próbować rafaello, chetnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kokos, pyszne ciacho :-) Nie sposób mu się oprzeć :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda ;) a tu na jednym kawałku się nie kończy ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)