niedziela, 10 stycznia 2021

Faworki

Dzięki dodatkowi masła są one niezwykle kruche i delikatne. Gorące wręcz kruszyły się w palcach. Trzeba się z nimi obchodzić bardzo delikatnie ;)




Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
5 żółtek
1/3 szkl gęstej śmietany 18%
2 łyżki zimnego masła
4 łyżki spirytusu lub octu

olej do smażenia
cukier puder do posypania



Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Ciasto złożyć na pół i chwilę uderzać wałkiem. Czynność powtórzyć kilka razy. Zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Podzielić na mniejsze części i cieniutko rozwałkować. Z ciasta wyciąć prostokąty 8cm x 2cm. Na środku zrobić nacięcie i przez nie przewinąć jeden koniec faworka. 
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.




10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)