sobota, 29 lutego 2020

Słonecznikowiec na kakaowym biszkopcie

Słodkie i mocno chrupiące ciasto ze słonecznikiem będzie idealnym deserem do popołudniowej kawy. Połączenie kajmaku i chrupiącego słonecznika jest idealne.



Biszkopt:
4 jajka
8 łyżek cukru
4 łyżki maki ziemniaczanej
4 łyżki maki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
kostka miękkiego masła
puszka kajmaku
szklanka słonecznika łuskanego
1/3 szkl cukru

ok 100 g herbatników kakaowych
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju



Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i miksować aż piana będzie szklista i lśniąca. Nadal miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać do partiami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut. ostudzić.

Masa: słonecznik, cukier i 1/4 kostki masła podgrzewać na patelni do rozpuszczenia masła i cukru. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć słonecznik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut aż słonecznik się zarumieni. Ostudzić.
Pozostałe masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać kajmak. Do masy wmieszać 2/3 słonecznika. 

Biszkopt nasączyć np. mocną kawą lub herbatą. Wyłożyć 1/2 masy, przykryć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć resztę masy, wyrównać.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem, polać ciasto tworząc fantazyjne esy-floresy. Posypać pozostałym słonecznikiem i odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.


9 komentarzy:

  1. U Ciebie jak zawsze pyszne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ślinka cieknie na takie ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słonecznik w połączeniu z masą kaimakową już zapowiada niepowtarzalny smak. Ciasto rarytas:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto i też robię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda fantastycznie, od razu chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam, piekłam to ciasto na imieniny kilka lat temu.
    Zrobiło furorę:)
    Słodkie, ciekawe smakowo:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne proporcje składników na biszkopt!

    OdpowiedzUsuń
  8. Na zdjęciu bikszopt wyższy niż w rzeczywistości, a zrobiłam na mniejszą blaszkę niż podano w przepisie ☹

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprawdopodobniej to była wina źle ubitych jajek lub zbyt szybko wymieszałeś mąkę z masą jajeczną i dlatego nie wyrósł jak trzeba.....

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)