niedziela, 16 lutego 2020

Sałatka Leśna Polana

Pyszna i efektowna sałatka doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Pięknie prezentuje się na stole i świetnie smakuje :)




duży słoik marynowanych pieczarek
2 marchewki
4 jajka
puszka kukurydzy
puszka groszku
3 ogórki kiszone
4 ziemniaki
mały pęczek natki pietruszki
słoik majonezu
sól, pieprz świeżo zmielony


Jajka, marchew i ziemniaki ugotować. Obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki, kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Natkę posiekać, zostawić kilka listków do dekoracji. Ogórki pokroić w kostkę.
Tortownicę (śr 24cm) wyłożyć folią spożywczą w taki sposób aby sporo wystawała poza obręcz. 
Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami do góry, posypać natką i marchewką oraz posiekanymi jajkami. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwą będą ogórki i kukurydza. Oprószyć przyprawami i posmarować majonezem. Następnie wyłożyć groszek i pokrojone ziemniaki, sałatkę delikatnie uklepać, przyprawić do smaku. Wystającą folią przykryć szczelnie sałatkę i wstawić na kilka godzin do lodówki. 
Przed podaniem sałatkę odwinąć z folii, przyłożyć dużym talerzem i odwrócić. Delikatnie zdjąć tortownicę i folię. Udekorować listkami natki.

2 komentarze:

  1. Parę razy miałam ją w planach, bo jest bardzo dekoracyjna🥗
    Asiu kochana! dziękuję za przypomnienie i inspirację🤗
    Smacznie pozdrawiam 🍓🍵🙋

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)