Śnieżny puch to bardzo delikatny serniczek na zimno z chrupiącą posypką z prażonych wiórków kokosowych. Ciasto jest doskonałym deserem na co dzień i od święta. Moi bliscy byli zachwyceni jego smakiem. Polecam :)
1 kg sera na serniki z wiaderka
250 ml śmietanki 30%
1/2 szkl cukru pudru
2 galaretki krystaliczne
1/2 l wody
ok 120 g herbatników
Posypka:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
100 g wiórków kokosowych
Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Ostudzić.
Posypka: Na patelni rozpuścić masło z cukrem, dodać kokos i krótko podgrzewać do zrumienienia. Przestudzić.
Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodawać ser. Na koniec wlać galaretkę i krótko zmiksować. Wylać na herbatniki.
Na masę sernikową wyłożyć uprażone wiórki kokosowe. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
ależ pysznie!
OdpowiedzUsuńten serniczek wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńDawno go nie robiłam, a jest taki pyszny :D
OdpowiedzUsuńPyszny, delikatny, kokosowy serniczek, mniam☕🍰
OdpowiedzUsuńPozdrawiam miło🧡