poniedziałek, 10 lutego 2020

Śnieżny puch

Śnieżny puch to bardzo delikatny serniczek na zimno z chrupiącą posypką z prażonych wiórków kokosowych. Ciasto jest doskonałym deserem na co dzień i od święta. Moi bliscy byli zachwyceni jego smakiem. Polecam :)



1 kg sera na serniki z wiaderka
250 ml śmietanki 30%
1/2 szkl cukru pudru
2 galaretki krystaliczne
1/2 l wody
ok 120 g herbatników

Posypka:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
100 g wiórków kokosowych



Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Ostudzić.

Posypka: Na patelni rozpuścić masło z cukrem, dodać kokos i krótko podgrzewać do zrumienienia. Przestudzić.

Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodawać ser. Na koniec wlać galaretkę i krótko zmiksować. Wylać na herbatniki.
Na masę sernikową wyłożyć uprażone wiórki kokosowe. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.


4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)