To nieskomplikowane ciasto, które nie wymaga pieczenia. Smakuje trochę jak kremówka z bitą śmietaną. Robi się je bardzo szybko, wymaga jednie czasu na stygnięcie i schłodzenie.
Idealne na co dzień jak i na większe okazje.
Budyń:
5 szkl mleka
200 g masła
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 budyń waniliowy
4 żółtka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
duże opakowanie kakaowych herbatników ok 350g
500 ml śmietanki 30%
śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Budyń: 4 szklanki mleka, masło i cukier podgrzewać do
rozpuszczenia. 1 szklankę mleka, mąkę, budyń, ekstrakt i żółtka
dokładnie rozbełtać, wlać do gotującego się mleka z masłem. Energicznie
mieszając ugotować gęsty budyń.
Blaszkę (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć pierwszą warstwę herbatników i wylać 1/3 gorącego budyniu. Czynność powtórzyć, ostatnią warstwą mają być herbatniki. Ciasto ostudzić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyć na herbatniki i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
pychotka
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńależ smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam to ciasto i jest pyszne i bardzo łatwe do zrobienia.Polecam :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bez pieczenia są najlepsze :) Pięknie wygląda ciasto, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, siedzi w lodówce. Na międzynarodowy dzień budyniu najlepszy jest budyniowiec ❤️
OdpowiedzUsuńSuper 😊
UsuńWitam. A jak ze sztywnością budyniu? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBudyń ma być gęsty a po zastygnięciu będzie wyglądał jak na zdjęciu.
Usuń