poniedziałek, 31 października 2022

Ciasto "Miodowe lata"

Ciasto Miodowe lata to połączenie kruchych placków miodowych, delikatnego waniliowego sera i orzeźwiających jabłek. To ciasto nie tylko pięknie wygląda ale jest tak pyszne, że każdy prosi o dokładkę. Polecam zwłaszcza na wyjątkowe okazje.




Ciasto miodowe:

3 szkl mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szkl cukru

2 łyżki cukru waniliowego

250g margaryny

2 łyżki miodu

jajko

1/4 szkl śmietany 18%


Masa serowa:

200g masła

1 szkl cukru

1 kg sera z wiaderka

4 jajka

3 op budyniu waniliowego bez cukru

200 ml mleka

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Galaretka jabłkowa:

4 duże jabłka

2 galaretki agrestowe

sok z 1/2 cytryny


Polewa:

1/4 kostki masła

4 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki mleka

1 łyżeczka żelatyny




Ciasto miodowe: Suche składniki wymieszać, posiekać z margaryną. Dodać jajko, miód i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić na 2 części i upiec 2 placki (30x20cm). Placki piec ok 20 minut w 180 stopniach, ostudzić.

Masa serowa: Do garnka przełożyć masło i cukier, podgrzewać aż się rozpuszczą. Dodać rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy i ser. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Wtedy wlać budyń rozbełtany z mlekiem i cały czas mieszając gotować aż masa serowa zgęstnieje.

Spód blaszki, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową (warto aby folia wystawała poza boki blaszki bo ciasto będzie dosyć wysokie), ułożyć jeden placek miodowy, wylać na niego gorącą masę serową. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Galaretka jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Wtedy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka skropić sokiem z cytryny i wymieszać z galaretką. Tężejącą galaretkę jabłkową wylać na całkowicie ostudzoną warstwę serową. Jabłka przykryć drugim plackiem. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Polewa: W garnuszku rozpuścić masło, cukier, mleko, kakao. W osobnym garnuszku zalać żelatynę zimną wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzać i wymieszać aż się rozpuści. Żelatynę dodać do polewy, wymieszać i polać ciasto. Ciasto dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi.


10 komentarzy:

  1. Wspaniałe wygląda i pewnie pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho idealne na świąteczny stół :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie się prezentuje i ten dobór smaków gwarantuje pyszny smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto - galaretka owocowa wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis jest mojego autorstwa i pochodzi ze strony https://e-przepisykulinarne.pl/2021/10/ciasto-miodowe-lata-miodownik-sernik-i-szarlotka-w-jednym/. Przyzwoicie byłoby o tym napisać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dokładnie porównać oba przepisy. Poszczególne warstwy to są moje sprawdzone już od lat przepisy na ciasto, sernik, polewę, więc nie ma mowy o tym, że jest to Pani autorski przepis. Obydwa ciasta jedynie wyglądem są podobne. Gdy korzystam dokładnie z czyjegoś przepisu wtedy podaję autora, tutaj nie muszę.

      Usuń
  6. Ciasto wygląda wykwintnie😊
    Asieńka-Mistrzynią cukiernictwa💖🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczne połączenie warstw!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)