Roladki są świetnym sposobem na wykorzystanie leśnych grzybów. Doskonale nadają się do tego grzyby świeże ale także mrożone.
5 kotletów schabowych
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 suszone grzybki
Farsz:
400 g prawdziwków
cebula
sól, pieprz
2 łyżki oleju
łyżka masła
ząbek czosnku
łyżeczka rozmarynu
Farsz: Rozgrzać masło i olej, podsmażyć posiekaną cebulkę. Dodać pokrojone w kostkę grzyby. Doprawić solą i pieprzem i smażyć do odparowania płynów. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Farsz ostudzić.
Kotlety schabowe oprószyć solą i pieprzem. Nakładać po łyżce farszu i zwijać roladki. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią.
W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć roladki z każdej strony. Podlać 1/2l wody/rosołu, dodać ziele angielskie, liść laurowy i suszone grzybki. Dusić pod przykryciem ok 50 minut.
Roladki wyjąć a sos zagęścić. 1/2 szklanki zimnej wody wymieszać z 2 łyżkami mąki pszennej i wlać do sosu.
genialnie wyglądają te roladki
OdpowiedzUsuńObiad na wypasie!:)
OdpowiedzUsuńO tak!:)
UsuńPrzepyszne, odświętne roladki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń