Bardzo efektowne i pyszne ciasto, które zachwyci niejednego wielbiciela słodkości. Idealnie się sprawdzi na uroczyste, rodzinne spotkania. Z podanych proporcji otrzymacie dużą blachę wysokiego ciacha.
Ciasto jasne:
6 białek
szczypta soli
1 szkl cukru
150 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Ciasto kakaowe:
6 jajek
szczypta soli
3/4 szkl cukru
1 szkl maki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera z wiadereczka
1 szkl cukru
200 g masła
łyżka ekstraktu waniliowego
6 żółtek
1 op. budyniu waniliowego
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl zimnego mleka
Poncz:
2/3 szkl wody
2 łyżki cukru
kieliszek rumu
Poncz:
2/3 szkl wody
2 łyżki cukru
kieliszek rumu
Polewa:
1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
Ciasto jasne: białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet. Delikatnie wymieszać.
Ciasto kakaowe: Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.
Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Naprzemiennie łyżką nakładać ciasto jasne i ciemne a następnie nożem zrobić esy-floresy aby kolory się lekko przemieszały. Biszkopt piec ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 3 blaty.
Masa serowa: do dużego garnka przełożyć ser, masło, żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż masa się zagotuje. Mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną, wlać do gorącej masy serowej. Podgrzewać aż zgęstnieje.
Blaty ciasta naponczować i przełożyć gorącą masą serową. Ciasto ostudzić.
Polewa: margarynę, kakao, cukier i mleko podgrzewać w garnuszku aż składniki się połączą. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę aż napęcznieje. Podgrzać do rozpuszczenia (nie zagotować). Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z polewą i polać nią ciasto. Dowolnie udekorować. Odstawić do lodówki na całą noc do schłodzenia.
Fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda bardzo smacznie 💛
OdpowiedzUsuńZapewniam, że właśnie takie jest :)
UsuńCiasto fajne, szkoda tylko że źródło nie podane bo przepis pochodzi z bloga "Z cukrem, pudrem" :\ http://zcukrempudrem.blogspot.com/2017/02/ciasto-aciate-z-masa-sernikowa.html?m=1
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ela.W
Ela nie podawałam źródła bo przepis dała mi koleżanka. A jak teraz patrzę to podobne ciasto jest na kilku blogach i nie będę wnikać kto pierwszy je wstawił.
Usuńsuper Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale super wygląda to ciasto i na pewno tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza. Ciacho rzeczywiście jest pyszne :)
UsuńWow! Ale efektowne ciasto. Aż szkoda jeść ;)
OdpowiedzUsuń