Wigilia Bożego Narodzenia kojarzy mi się przede wszystkim z pierogami. Najczęściej jadamy pierogi z suszonymi śliwkami i te z kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam wypróbować pierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole.
Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
2 łyżki oleju
szkl gorącej wody
Farsz:
100 g kaszy gryczanej
garść suszonych grzybów
mała cebulka
łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody i gotować ok pół godziny. Ostudzić i posiekać. Kaszę ugotować z dodatkiem wody z gotowania grzybków. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Wszystkie składniki na farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wlać olej i tyle gorącej wody aby zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować, podsypując mąką i szklanką wykroić kółka. Zlepić pierogi.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia.
Na patelni podsmażyć cebulkę na łyżce masła i oleju. Włożyć pierogi, chwilę przesmażyć.
Na zdjęciach salaterka i patelnia Ambition
Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"
Chętnie zjadła bym takie pierożki 💛💛💛
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuńuwielbiam takie pierogi ;) u nas w niedzielę była "produkcja"
OdpowiedzUsuńU nas produkcja ruszy bliŻej świąT ;)))
Usuńzaintrygowałaś mnie tymi ze ślwiką :) u mnie robi się pierogi z kapustą i grzybami
OdpowiedzUsuńZ suszoną, a najlepiej wędzoną, śliwką muszą być ;)))
UsuńU nas też pierogi muszą być. I przyznam się szczerze,że tak pierogów jeszcze nie robiłam. Pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki Monia :)
UsuńKocham pierogi (jeść, lepić już mniej). Z takim nadzieniem zjadłabym z ogromną chęcią. My w tym roku na Wigilię planujemy z kaszą i wędzonym tofu.
OdpowiedzUsuńZ kaszą i tofu tez muszą być pyszne :)
UsuńNie jadłam jeszcze tak nadzianych pierogów :)
OdpowiedzUsuńProdukcja ruszy wkrotce👍
OdpowiedzUsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuń