wtorek, 19 czerwca 2018

Lodowiec z truskawkami i jagodami

Najlepsze ciasto na upały. Bez pieczenia, z orzeźwiającą galaretką i owocami. 
Takie ciasta najczęściej goszczą u mnie na stole podczas gorącego lata.
Polecam :)



Masa budyniowa:
1,5 szkl mleka
5 żółtek
1 budyń waniliowy
czubata łyżka mąki pszennej
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g masła w temp. pokojowej
1,5 łyżki gorzkiego kakao

2 galaretki o smaku owoców leśnych
ok 500 g owoców: truskawki, jagody, maliny

ok 100-120 g okrągłych biszkoptów



Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć.

Masa: żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać budyń, mąkę, ekstrakt waniliowy i 1/2 szklanki mleka. Zmiksować. Szklankę mleka zagotować. Cienkim strumieniem wlewać masę jajeczną na gotujące się mleko, energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch i ostudzić.
Masło utrzeć do białości i cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu.

Ok pół szklanki galaretki odlać na talerzyk, będzie potrzebna do namaczania biszkoptów.
Dno tortownicy (śr. 21cm)  wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na spodzie ułożyć warstwę biszkoptów maczając je wcześniej w galaretce. Na biszkopty wyłożyć 1/2 masy budyniowej. Ułożyć następną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce. Do pozostałej masy dodać kakao i zmiksować. Wyłożyć na biszkopty. Na masie ułożyć owoce. Schłodzić.

Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin.


19 komentarzy:

  1. Od dawna mam już ochotę na to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jak marzenie :) Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe! I ta nazwa - lodowiec. Od razu człowiekowi przyjemnie chłodniej w te upały :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) rzeczywiście ciacho jest mocno orzeźwiające ;)

      Usuń
  4. Ojej,ale pyszności! wspaniały pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniale wygląda, zapisuję sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie wygląda:) Musi być pyszne, chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiu!
    Pyszny, delikatny, owocowy deserek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja! Mój smak dzieciństwa. Mama zawsze robiła to cudo dla mnie na imieniny . Polecam 😊

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)