niedziela, 10 września 2017

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Wielkimi krokami zbliża się jesień. W tym czasie obowiązkowo piekę ciasta ze śliwkami gdyż moja rodzinka za nimi wręcz przepada. Tym razem wybór padł na drożdżówki.
Drożdżóweczki z tego przepisu są delikatne i bardzo puszyste. Doskonałe nie tylko do kawy ale również na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Na pewno nikt się im nie oprze. 
Z tego przepisu wyszło mi 19 drożdżówek.



#MyVictorinox


Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
2 op. drożdży instant po 7g
spora szczypta soli
80 g cukru pudru
2 jaka
250 ml ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego, ciepłego masła

Kruszonka:
6 łyżek mąki
40 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru

ok 400 g śliwek
jajko do posmarowania



Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie wlać ciepłe rozpuszczone masło i zagniatać do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie znów zagnieść i rozwałkować na oprószoną mąką stolnicy na grubość ok 1cm. Szeroką szklanką wykrawać kółka o śr. ok 11cm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach.

Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na połówki.

Dnem małej szklanki robić w wyrośniętych placuszkach wgłębienia. Drożdżówki posmarować jajkiem, ułożyć po 2-3 połówki śliwek (w zależności od wielkości) i posypać kruszonką. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 20 minut do zarumienienia.


7 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)