czwartek, 5 stycznia 2017

Szynka peklowana parzona

Pyszna i zdrowa domowa wędlina. Możecie też ją podać do obiadu na ciepło.




1,2 kg szynki

Zalewa:
2,5 l wody
op. soli peklowej (50g)
łyżeczka cukru
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
5 liści laurowych
5 ziaren pieprzu
5 posiekanych ząbków czosnku



Szynkę umyć, osuszyć, usunąć błonki. W garnku zagotować wodę ze wszystkimi składnikami zalewy. Gotować ok 5 minut, ostudzić. Do chłodnej zalewy włożyć szynkę pamiętając aby mięso nie wystawało ponad wodę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 7-9 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso aby równo się marynowało.

Po tym czasie szynkę wyjąć z zalewy opłukać. Jeśli chcecie pikantną wędlinę można ja lekko oprószyć pieprzem i np. papryka słodką. Szynkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i związać sznurkiem aby nadać jej ładny kształt kulki. W dużym garnku zagotować wodę. Na gorącą włożyć szynę (ma być całkiem zakryta wodą) i parzyć na malutkim ogniu 1,5 godz. Wyłączyć gaz i zostawić w wodzie, w której się gotowała do czasu całkowitego ostygnięcia. Ściągnąć sznurek i folię, schłodzić w lodówce.

16 komentarzy:

  1. Chętnie spróbuję. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa zdecydowanie najlepsza, a Twoja jest idealnie różowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna wędlinka! Uwielbiam domowe wyroby, ale ostatnio rzadko robię bo reszta nie lubi, więc dla mnie jednej szkoda pracy...więc wpraszam się do Ciebie Asienko!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja na kanapki Asiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowa wędlina zawsze jest najlepsza :) Apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka waga ma być tej soli peklowej???Bo są różne opakowania,jest nawet 1 kg.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przecież pisze...50g

    OdpowiedzUsuń
  8. Proponuję to samo tylko parzymy szynkę w wywarze warzywnym na kościach wędzonych.
    Nie trzeba folii.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)