piątek, 9 grudnia 2022

Torcik 7 Days

Elegancki i delikatny w smaku torcik na wyjątkowe okazje. Upiekłam go na urodziny Męża. Wszystkim bardzo smakował :)




Biszkopt:

4 jajka

szczypta soli

3/4 szkl cukru

3/4 szkl mąki pszennej

3 łyżki kakao

płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Krem śmietankowy:

660 ml śmietanki 30%

5 łyżek cukru pudru

2 łyżki żelatyny

1/4 szkl wody


Krem kakaowy:

kostka masła

 190 g mleka skondensowanego słodzonego

3 łyżki kakao

opakowanie rogalików 7 Days

słoik dżemu z czarnej porzeczki

czekolada deserowa



Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ucierając dodawać cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 20 minut w 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, przeciąć na dwa blaty.

Krem śmietankowy: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Podgrzać na małym ogniu aż do rozpuszczenia (nie doprowadzić do wrzenia!), lekko przestudzić. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas miksując dolewać żelatynę. 

Krem kakaowy: miękkie masło utrzeć na puch, dolać mleko skondensowane i ubijać jeszcze kilka minut. Na koniec dodać kakao, utrzeć do połączenia składników.

Na paterze ułożyć spód biszkopta, założyć obręcz do tortów, posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu śmietankowego. Ułożyć rogaliki i pokryć pozostałym kremem. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Posmarować dżemem i kremem  kakaowym. Na koniec posypać torcik wiórkami z czekolady. Tort schłodzić kilka godzin.




6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)