Elegancki i delikatny w smaku torcik na wyjątkowe okazje. Upiekłam go na urodziny Męża. Wszystkim bardzo smakował :)
Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
3 łyżki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
660 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/4 szkl wody
Krem kakaowy:
kostka masła
190 g mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżki kakao
opakowanie rogalików 7 Days
słoik dżemu z czarnej porzeczki
czekolada deserowa
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ucierając dodawać cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 20 minut w 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, przeciąć na dwa blaty.
Krem śmietankowy: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Podgrzać na małym ogniu aż do rozpuszczenia (nie doprowadzić do wrzenia!), lekko przestudzić. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas miksując dolewać żelatynę.
Krem kakaowy: miękkie masło utrzeć na puch, dolać mleko skondensowane i ubijać jeszcze kilka minut. Na koniec dodać kakao, utrzeć do połączenia składników.
Na paterze ułożyć spód biszkopta, założyć obręcz do tortów, posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu śmietankowego. Ułożyć rogaliki i pokryć pozostałym kremem. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Posmarować dżemem i kremem kakaowym. Na koniec posypać torcik wiórkami z czekolady. Tort schłodzić kilka godzin.
Lubię ciasta na biszkopcie. Uroczy torcik.
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik :D
OdpowiedzUsuńCiasto idealne na uroczystości domowe i świąteczny stół☕🍰🙂
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam😊
Ależ pomysłowy torcik Asiu, super pomysł:)
OdpowiedzUsuńTorcik musiał być przepyszny. Wygląda świetnie. :)
OdpowiedzUsuńpiękny torcik
OdpowiedzUsuń