Co tu dużo pisać: wspaniałe! mięciutkie, wilgotne, cudownie pachnące wanilią i cytrynowym lukrem.
Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, na podwieczorek lub słodką przekąskę na wycieczkę za miasto.
Kto tylko sięgnie po jedną już myśli o następnej ;)
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
100 g cukru
7 g drożdży instant
2 żółtka
200 ml ciepłego mleka
szczypta soli
100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
400 g białego sera
żółtko
2 łyżki budyniu waniliowego
50 g cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
mleko do posmarowania drożdżówek
lukier cytrynowy
Ciasto: Do większej miski wsypać suche składniki, wymieszać. Dodać żółtko i ciepłe mleko, zagnieść ciasto. Cały czas zagniatając dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Zagniatać aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę w ciepłe miejsce.
Masa serowa: składniki rozgnieść widelcem.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt ok 30x60 cm. Rozsmarować ser. Złożyć wzdłuż dłuższych brzegów na 3 części. Pokroić na ok 10 -12 kawałków o szerokości ok 5 cm. Każdy skręcić w spiralkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Drożdżówki posmarować mlekiem i piec ok 25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu polać lukrem.
Uwielbiam takie drożdżówki :-)
OdpowiedzUsuńCudowne drożdżówki!
OdpowiedzUsuńCzuje nawet zapach tych pysznych drożdżóweczek, a z serem, to moje ulubione🤗
OdpowiedzUsuńo kurcze świetne są te bułeczki, zrobiłas mi smaku nie powiem
OdpowiedzUsuń