środa, 2 czerwca 2021

Drożdżówki z serem

Co tu dużo pisać: wspaniałe! mięciutkie, wilgotne, cudownie pachnące wanilią i cytrynowym lukrem.

Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, na podwieczorek lub słodką przekąskę na wycieczkę za miasto. 

Kto tylko sięgnie po jedną już myśli o następnej ;)




Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

100 g cukru

7 g drożdży instant

2 żółtka

200 ml ciepłego mleka

szczypta soli

100 g rozpuszczonego masła


Masa serowa:

400 g białego sera

żółtko

2 łyżki budyniu waniliowego

50 g cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego


mleko do posmarowania drożdżówek

lukier cytrynowy



Ciasto: Do większej miski wsypać suche składniki, wymieszać. Dodać żółtko i ciepłe mleko, zagnieść ciasto. Cały czas zagniatając dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Zagniatać aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę w ciepłe miejsce.

Masa serowa: składniki rozgnieść widelcem.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt ok 30x60 cm. Rozsmarować ser. Złożyć wzdłuż dłuższych brzegów na 3 części. Pokroić na ok 10 -12 kawałków o szerokości ok 5 cm. Każdy skręcić w spiralkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 



Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Drożdżówki posmarować mlekiem i piec ok 25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu polać lukrem.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie drożdżówki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuje nawet zapach tych pysznych drożdżóweczek, a z serem, to moje ulubione🤗

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurcze świetne są te bułeczki, zrobiłas mi smaku nie powiem

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)