środa, 2 grudnia 2020

Potrawka z kurczaka, dyni, fasolki i ryżu

 Pyszne danie obiadowe do zrobienia zaledwie w pół godziny. Dzięki aromatycznym przyprawom potrawka ma wspaniały i wyrazisty smak. Gwarantuję, że nie obędzie się bez dokładki ;)




2 filety z kurczaka

600 g miąższu z dyni

200 g zielonej fasolki szparagowej

300 g ryżu

cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

500 ml bulionu drobiowego

łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka kuminu

łyżka kurkumy

łyżka curry

sól, pieprz do smaku

200 ml śmietanki 30%

natka pietruszki do posypania




Filety pokroić w większą kostkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przesmażyć na oleju w dużym rondlu. Dodać posiekaną cebulkę, słodką paprykę, curry, kurkumę i kumin. Wymieszać i chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Mięso zalać bulionem, wsypać pokrojoną w kostkę dynię i fasolkę. Garnek przykryć i dusić na niedużym ogniu do miękkości warzyw. Wlać śmietankę i w razie konieczności przyprawić danie do smaku. 

Osobno ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać go gotujących się warzyw i kurczaka. Wymieszać. Potrawkę podawać posypaną natką pietruszki.



6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)