wtorek, 6 października 2020

Kostka kajmakowa z powidłami

 Kruche ciasto w połączeniu ze słodkim kajmakiem i kwaskowatymi powidłami to moje ulubione połączenie smaków. Ciasto z powodzeniem można udekorować bakaliami i przygotować w formie mazurka ;) 

 

 


Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

100 g cukru pudru

szczypta soli

2 jajka

 

puszka masy kajmakowej

słoik powideł śliwkowych

 3 łyżki płatków migdałów

 

 

Ciasto kruche: Mąkę przesiać, dodać masło, cukier puder i sól. Posiekać. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.  Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blaszki 21x23 cm. Upiec 3 blaty w temperaturze 180 stopni na rumiany kolor. Ostudzić.

Kajmak warto lekko podgrzać, będzie się łatwiej rozprowadzał po cieście. Pierwszy blat posmarować połową kajmaku, przykryć drugim ciastem, posmarować powidłami, położyć ostatni blat i wierzch posmarować kajmakiem. Posypać płatkami migdałów. Odstawić w suche i chłodne miejsce najlepiej na całą noc.

5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)