Kruche ciasto w połączeniu ze słodkim kajmakiem i kwaskowatymi powidłami to moje ulubione połączenie smaków. Ciasto z powodzeniem można udekorować bakaliami i przygotować w formie mazurka ;)
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 jajka
puszka masy kajmakowej
słoik powideł śliwkowych
3 łyżki płatków migdałów
Ciasto kruche: Mąkę przesiać, dodać masło, cukier puder i sól. Posiekać. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blaszki 21x23 cm. Upiec 3 blaty w temperaturze 180 stopni na rumiany kolor. Ostudzić.
Kajmak warto lekko podgrzać, będzie się łatwiej rozprowadzał po cieście. Pierwszy blat posmarować połową kajmaku, przykryć drugim ciastem, posmarować powidłami, położyć ostatni blat i wierzch posmarować kajmakiem. Posypać płatkami migdałów. Odstawić w suche i chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
Proste ale jakie pyszne ciacho wyszło :-)
OdpowiedzUsuńJak długo piec blaty?
OdpowiedzUsuńOk 15- 20 minut do zarumienienia
UsuńDla łasuchów słodkości ciasto idealne Asieńko 🍩☕😄
OdpowiedzUsuńSamkowite połączenie :)
OdpowiedzUsuń