Bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie. Jesienią lubię takie sycące i pachnące przyprawami dania. Dodatkową zaletą jest to, że taki obiad przygotujecie naprawdę szybko gdyż dynia nie potrzebuje dużo czasu go ugotowania.
Polecam z całego serca :)
0,5 kg dyni
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
łyżeczka kuminu
łyżeczka ostrej papryki
łyżka curry
łyżeczka kurkumy
sól, świeżo zmielony pieprz
puszka mleczka kokosowego
400 ml passaty pomidorowej
Filety umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, przesmażyć kurczaka. Dodać cebulę i pozostałe przyprawy, chwilę smażyć. Dodać dynię pokrojoną w kostkę, wsypać posiekany czosnek, smażyć ok 5 minut. Do naszego dania wlać mleczko kokosowe i passatę pomidorową. Przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku.
Kurczaka curry podawać z ryżem, posypanego natką pietruszki lub kolendrą.
Znakomite połączenie, śliczne zdjęcie :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję Asiu :)
Usuńw składnikach brakuje cebuli
OdpowiedzUsuń