środa, 21 października 2020

Babeczki dyniowe z serkiem

Babeczki dyniowe cechują się tym, że są bardzo mięciutkie i wilgotne oraz mają cudowny żółty kolor.  Z dodatkiem waniliowego serka smakują naprawdę wspaniale. Są doskonałym deserem do kawy ale też świetną przekąską do pracy lub szkoły. My je uwielbiamy :)

Jeśli nie macie jeszcze zapasu dyniowego purre to gorąco zachęcam bo ciasta z jego użyciem są naprawdę cudowne.




Babeczki:

2 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

łyżeczka cynamonu

1/2 szkl cukru

szklanka puree z dyni

2 jajka

kilka kropel ekstraktu waniliowego

60 ml mleka

140 g masła (rozpuszczone, ostudzone)


Masa serowa:

150 g serka kremowego naturalnego

żółtko

łyżka proszku budyniowego waniliowego

łyżka cukru pudru




Ciasto na babeczki: Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie składniki połączyć łyżką i nakładać do papierowych foremek na muffinki do 3/4 wysokości. 

Masa serowa: wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Nakładać po 1 łyżeczce na ciasto i wykałaczką robić esy-floresy.

Babeczki piec ok 25 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.


6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)