piątek, 7 sierpnia 2020

Kruche ciasto budyniowe z brzoskwiniami

Kruche ciasto w połączeniu z budyniem i orzeźwiającymi brzoskwiniami to świetny pomysł na deser na letnie popołudnie przy kawie. Wszystkim bardzo smakuje i każdy prosi o dokładkę :)




Ciasto kruche:
4 szkl mąki
3 jajka
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
kostka margaryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:
1l mleka
2 budynie śmietankowe

4 duże brzoskwinie
cukier puder do posypania




Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) posmarowaną masłem. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta zawinąć w folię i też schłodzić.
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, wylać na ciasto. Brzoskwinie pokroić w ósemki. Ułożyć na budyniu. Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na owoce. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok 45minut). Ostudzić. Posypać cukrem pudrem

4 komentarze:

  1. Wygląda smacznie i tak zapewne smakuje Asiu Twoje ciasto🍰🍑
    Serdeczności zostawiam💛😀🌻

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje, aż ślinka leci :-) Pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)