poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Babeczki z maślanymi kwiatkami

Pięknie się prezentują, więc można je przygotować na specjalne okazje. Ja upiekłam je dla mamy, była nimi zachwycona.
Krem idealnie nadaje się do takich właśnie dekoracji.




Babeczki:
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek cukru
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju

Krem:
200 g masła
200 g mascarpone
2,5 szkl cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
barwniki spożywcze




  Babeczki: Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie razem połączyć łyżką (mogą być grudki). Ciasto przelać do 2/3 wysokości foremek. Piec ok 20-25 minut w 180 st. w zależności od wielkości foremek. Ostudzić.

Krem: Składniki w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera i utrzeć na gładki, puszysty krem. Podzielić na kilka części, każdą dowolnie zabarwić i za pomocą specjalnych końcówek wyciskać na babeczkach kwiaty i listeczki.
Gotowe babeczki schłodzić.

14 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)