poniedziałek, 23 marca 2020

Tort śmietankowy z białą czekoladą

Bardzo łatwy i delikatny torcik. Można użyć dowolnego dżemu lub konfitury. Gwarantuję, że uda się każdemu :)



Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
tabliczka białej czekolady
660 ml śmietanki 30%
250 ml mascarpone
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki żelatyny
kilka kostek gorzkiej czekolady 
dżem o dowolnym smaku


 Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty. 
 
 Krem: żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody. Lekko podgrzewać aż się rozpuści, ostudzić.  Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Połączyć. Na końcu wlać czekoladę i żelatynę, zmiksować tylko do połączenia składników.
Blaty biszkoptu posmarować dżemem i przełożyć kremem. Boki i wierzch tortu również udekorować kremem. Na wierzch tortu zetrzeć gorzką czekoladę.
Tort schłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem.

8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)