Bardzo łatwy i delikatny torcik. Można użyć dowolnego dżemu lub konfitury. Gwarantuję, że uda się każdemu :)
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
tabliczka białej czekolady
660 ml śmietanki 30%
250 ml mascarpone
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki żelatyny
kilka kostek gorzkiej czekolady
dżem o dowolnym smaku
Biszkopt: Ubić pianę z białek ze
szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę.
Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno
tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać
biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego
patyczka.
Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty.
Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty.
Krem: żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody. Lekko
podgrzewać aż się rozpuści, ostudzić. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną śmietankę ubić na sztywno,
dodać mascarpone i cukier puder. Połączyć. Na końcu wlać czekoladę i żelatynę,
zmiksować tylko do połączenia składników.
Blaty biszkoptu posmarować dżemem i przełożyć kremem. Boki i wierzch tortu również udekorować kremem. Na wierzch tortu zetrzeć gorzką czekoladę.
Tort schłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem.
pychota!! :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbosko wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudnie się prezentuje i bardzo smakowicie chociaż środka nie widać ;) :D
OdpowiedzUsuńdziękuję :) środka nie widać bo przy gościach nie chciałam robić zdjęć ;)
UsuńJuz go robiłam jest przepyszny
OdpowiedzUsuńPyszny
OdpowiedzUsuń