czwartek, 23 stycznia 2020

Ferrero Rocher bez pieczenia

Przepyszne, mocno czekoladowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Jest łatwe do przygotowania i gwarantuję, że każdemu się uda. Goście byli nim zachwyceni :)




460 g masy kajmakowej
500 g mascarpone
250 ml śmietanki 30%
100 g orzechów laskowych
2 wafelki orzechowe w czekoladzie
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru pudru
ok 50 sztuk herbatników kakaowych

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania



Orzechy uprażyć na suchej patelni. Przesypać na czystą ściereczkę i pocierając pozbyć się łupinek. Orzechy drobno posiekać.
Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na puch. 1/3 kremu wymieszać z cukrem pudrem i odłożyć.
Do pozostałego kremu dodać połowę orzechów, 2 łyżki kajmaku, kakao i drobno posiekane wafelki. Zmiksować.
Resztę kajmaku lekko podgrzać (będzie łatwiej rozprowadzał się na herbatnikach) i wymieszać z pozostałymi orzechami.
Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem orzechowym, przykryć herbatnikami. Posmarować kajmakiem, ułożyć kolejną warstwę herbatników. na wierzchu posmarować białą masę. Ciasto posypać startą gorzką czekoladą i/lub gorzkim kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin do chłodzenia.


7 komentarzy:

  1. kiedyś robiłam podobne ciasto jest pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i zapowiada prawdziwą ucztę. Jak zwykle u Ciebie dopieszczone i wykonane perfekcyjnie. Podziwiamy i pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, idealne do kawki☕🥧
    Asiu u Ciebie zawsze jest smacznie🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
  4. znam to ciasto robiłam go obłęd!🐭

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)