Natknęłam się na ten przepis przypadkiem w internecie. Pomyślałam sobie, że ciasto musi być pyszne i nie myliłam się. Wszystkie warstwy doskonale do siebie pasują. Ładnie się prezentuje więc świetnie nadaje się na wszelkie przyjęcia. Polecam :)
Ciasto:
2 szkl mąki
2 szkl cukru
2 szkl śmietany 18%
2 jajka
2 łyżki sody
2 łyżki octu
Dodatkowo:
4,5 łyżki maku
2/3 szkl siekanych orzechów włoskich
2/3 szkl rodzynków
3 łyżki kakao
Masa:
300 g miękkiego masła
2 budynie waniliowe z cukrem
4 łyżki cukru
1 l mleka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Polewa:
1/4 kostki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
łyżeczka żelatyny
Ciasto: wszystkie składniki zmiksować i podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao, zmiksować. Do drugiej orzechy i rodzynki a do trzeciej części mak.
Każdą część ciasta przelać do foremek (20x30cm) wyłożonych papierem do pieczenia i piec oddzielnie przez ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Placki ostudzić.
Masa: Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu dodając do mleka cukier i ekstrakt waniliowy. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Placki przekładać masą i polać polewą. Ciasto można ozdobić orzechami.
Polewa: W garnuszku rozpuścić margarynę, cukier, mleko i
kakao. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje
podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać z polewą, ostudzić.
Oooo zjadłabym. Apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Wyglonda pyszmie upieke swoim dzieciom
OdpowiedzUsuńPolecam 😊
Usuńojj takie ciasta warstwowe to ja lubię
OdpowiedzUsuń😊
UsuńCzy do masy nie jest za dużo mleka?za zwyczaj mleka idzie 0.5 l na 2 budynie
OdpowiedzUsuńMleka ma być 1l. 0.5l na 1 budyń 😉
Usuńkrem budyniowy robi się pół na pół z mąką zwykłą żeby krem nie był kkajstem
UsuńNie rozumiem co to znaczy "kkajstem"... a wracając do kremu to każdy robi jak lubi i co akurat ma pod ręką 😉
UsuńTyle pysznych warstw ^_^
OdpowiedzUsuń😊
UsuńJaką smietana
OdpowiedzUsuńJest napisane 18%
Usuń