poniedziałek, 13 stycznia 2020

Ciasto pocałunek Murzyna

Natknęłam się na ten przepis przypadkiem w internecie. Pomyślałam sobie, że ciasto musi być pyszne i nie myliłam się. Wszystkie warstwy doskonale do siebie pasują. Ładnie się prezentuje więc świetnie nadaje się na wszelkie przyjęcia. Polecam :)




Ciasto:
2 szkl mąki
2 szkl cukru
2 szkl śmietany 18%
2 jajka
2 łyżki sody
2 łyżki octu

Dodatkowo:
4,5 łyżki maku
2/3 szkl siekanych orzechów włoskich
2/3 szkl rodzynków
3 łyżki kakao

Masa:
300 g miękkiego masła
2 budynie waniliowe z cukrem
4 łyżki cukru
1 l mleka
kilka kropel ekstraktu waniliowego

Polewa:
 1/4 kostki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
łyżeczka żelatyny



Ciasto: wszystkie składniki zmiksować i podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao, zmiksować. Do drugiej orzechy i rodzynki a do trzeciej części mak.  
Każdą część ciasta przelać do foremek (20x30cm) wyłożonych papierem do pieczenia i piec oddzielnie przez ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Placki ostudzić. 

Masa: Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu dodając do mleka cukier i ekstrakt waniliowy. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Placki przekładać masą i polać polewą. Ciasto można ozdobić orzechami.

Polewa: W garnuszku rozpuścić margarynę, cukier, mleko i kakao. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać z polewą, ostudzić.



14 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)