czwartek, 16 stycznia 2020

Babeczki mocno czekoladowe

Mocno czekoladowe i wilgotne muffinki dla wszystkich wielbicieli czekolady. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Jedne z lepszych jakie jadłam :)



140 g masła
60 g gorzkiej czekolady
4 łyżki kakao
3/4 szkl mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
3/4 szkl cukru
szczypta soli
1/2 szkl śmietany 12%



Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku. Dodać kakao, wymieszać i ostudzić.
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać.
Jajka rozbełtać z cukrem i solą. Wlać czekoladę, dodać 1/3 część mąki i wymieszać. Dodać śmietanę i resztę mąki, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki do 2/3 wysokości. Piec 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Można polać rozpuszczoną czekoladą.
Nie przekraczać czasu pieczenia aby babeczki nie wyszły za suche.

8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)