Pyszny piernik herbaciany z powidłami śliwkowymi to obowiązkowy wypiek świąteczny. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Jest wilgotny, po prostu rewelacyjny :)
Ciasto na piernik:
3 szkl mąki
1 szkl płynnego miodu
1 szkl oleju
1 szkl mocnej herbaty
4 jajka
2 łyżeczki sody
op. przyprawy do piernika
1 szkl cukru
1 szkl siekanych orzechów włoskich
słoik powideł śliwkowych
polewa kakaowa
Piernik: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Na koniec dodać orzechy. Podzielić na 3 części i upiec trzy placki (w blaszce 20x30 cm) w temperaturze 160 stopni przez ok 30 minut. Placki ostudzić, skropić mocną herbatą i przełożyć powidłami. Piernik polać polewą, można posypać orzechami i odstawić do zastygnięcia.
Nie rozumiem, ta herbata ma być dodana do wyrabiania ciasta czy tylko do nasączenia?
OdpowiedzUsuńHerbata jest do ciasta. Dodatkowo placki można skropić mocną herbatą.
UsuńNie robiłam jeszcze takiego piernika, ale pewnie kiedyś zrobię :D
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Robiłam juz ciasta z herbatą i gorąca kawą, wyśmienite wyszły :)
OdpowiedzUsuń