czwartek, 11 lipca 2019

Budyń jaglany z porzeczkami

Pyszna i zdrowa wersja tego popularnego deseru. Do budyniu można oczywiście dodać swoje ulubione smaki np. kakao, masło orzechowe, sok owocowy itp. Ja podałam swój budyń z porzeczkami ale oczywiście możecie użyć swoich ulubionych owoców :)



100g kaszy jaglanej
1,25 szkl mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
łyżka miodu lub cukru

2 łyżki czerwonych porzeczek




Kaszę przepłukać na sitku pod gorącą wodą. Przełożyć do garnuszka, zalać 1/2 szkl zimnego mleka i 1/4 szkl wody. Gotować pod przykryciem ok 15 minut do całkowitego wchłonięcia płynów. Do ugotowanej kaszy wlać resztę mleka, dodać miód i ekstrakt waniliowy i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do dwóch pucharków i schłodzić. Podawać z porzeczkami.





10 komentarzy:

  1. kiedyś robiłam; pyszny jest

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twojego bloga :) Genialny jest :0

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałam tego kupnego i mi nie smakował, wiec pora sobie robić taki domowy aby mieć porównanie bo wygląda super zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić ten domowy. Pracy niewiele i smak na pewno lepszy 😊

      Usuń
  4. z tymi porzeczkami prezentuje się uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam budyń jaglany mogłabym go jeść codziennie <3

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)