Pyszna i zdrowa wersja tego popularnego deseru. Do budyniu można oczywiście dodać swoje ulubione smaki np. kakao, masło orzechowe, sok owocowy itp. Ja podałam swój budyń z porzeczkami ale oczywiście możecie użyć swoich ulubionych owoców :)
100g kaszy jaglanej
1,25 szkl mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
łyżka miodu lub cukru
2 łyżki czerwonych porzeczek
Kaszę przepłukać na sitku pod gorącą wodą. Przełożyć do garnuszka, zalać 1/2 szkl zimnego mleka i 1/4 szkl wody. Gotować pod przykryciem ok 15 minut do całkowitego wchłonięcia płynów. Do ugotowanej kaszy wlać resztę mleka, dodać miód i ekstrakt waniliowy i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do dwóch pucharków i schłodzić. Podawać z porzeczkami.
kiedyś robiłam; pyszny jest
OdpowiedzUsuń☺
UsuńUwielbiam Twojego bloga :) Genialny jest :0
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPróbowałam tego kupnego i mi nie smakował, wiec pora sobie robić taki domowy aby mieć porównanie bo wygląda super zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić ten domowy. Pracy niewiele i smak na pewno lepszy 😊
UsuńPychotka taki budyń.
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺
Usuńz tymi porzeczkami prezentuje się uroczo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam budyń jaglany mogłabym go jeść codziennie <3
OdpowiedzUsuń