środa, 1 maja 2019

Rogaliki z marcepanem

Rogaliki są bardzo łatwe do przygotowania. Wymagają jedynie trochę cierpliwości przy oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta. Doskonale smakują z mlekiem lub ulubioną herbatką. Świetnie nadają się do zabrania na majówkowy piknik.



Ciasto drożdżowe:
300 g mąki pszennej
6 g drożdży instant
65 g masła
100 ml mleka
50 g cukru
jajko

100 g marcepanu 
garść płatków migdałów
żółtko
3 łyżki mleka 
cukier puder




Ciasto: W misce wymieszać mąkę, drożdże i cukier. Mleko z masłem lekko podgrzać aby masło się rozpuściło. Ciepłe wlać do suchych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie, okrągłe placki. Aby rogaliki były równe można wyciąć z ciasta koło za pomocą dużego talerza. Koła podzielić na 8 trójkątów. Marcepan podzielić na mniejsze kawałeczki, układać z szerszej strony trójkątów i zwinąć rogaliki.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie posmarować rozbełtanym mlekiem z żółtkiem i posypać płatkami migdałów.
Rogaliki piec w 210 stopniach przez ok 8 minut do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.



5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)