środa, 15 sierpnia 2018

Babeczki cukiniowo-cytrynowe

Pyszne, mięciutkie i wilgotne muffinki, które zrobicie dosłownie w kilka chwil. 
Dzięki cukinii długo zachowują świeżość. Cukinia w cieście jest zupełnie niewyczuwalna a babeczki mają lekki cytrynowy zapach i smak.




Babeczki:
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szkl cukru
3/4 szkl oleju
jajko
1/2 szkl mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
1 szkl startej na dużych oczkach cukinii (1 mała sztuka)

Lukier:
1 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny



Babeczki: W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej, rózgą wymieszać mleko z olejem i jajkiem. Wszystko ze sobą połączyć łyżką, na końcu dodając startą cukinię oraz sok i skórkę z cytryny.
Ciasto przekładamy do foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 st. przez ok 25-35 minut, w zależności od wielkości foremek.

Lukier:  w miseczce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Polać ostudzone babeczki.



16 komentarzy:

  1. Pyszne babeczki. Robiłam już z cukinii, lecz bez cytryny.
    Zaciekawił mnie ich smak.
    Więc w najblliższym czasie zrobię takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu myślę, że takie też będą Ci smakowały :)

      Usuń
  2. Ależ pyszności zrobiłaś Asiu 😊 Wyglądają cudownie 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne muffiny- uwielbiam właśnie "babkowe" ciasto o smaku cytrynowym! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu, kocham cukinie !! Świetne babeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze te babeczki :) ja również lubię dodawać warzywa do ciasta,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. szkoda wielka ze przepis na szklanki, nie mam szklanki

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne :) cos dla mojej siostry. Będę musiała jej upiec

    OdpowiedzUsuń
  8. Joasiu!
    Apetyczne te babeczki, do kawki idealne:)
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)