niedziela, 7 stycznia 2018

Piernik z domowym kajmakiem orzechowym

Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki. Wyszedł bardzo aromatyczny i wilgotny. Masa orzechowa jest po prostu pyszna. Polecam Wam to ciasto z całego serca :)
Piernik najlepiej przygotować na 2 dni przed podaniem.




Ciasto:
250 g margaryny
1 szkl cukru
3 jajka
1 szkl śmietany 18%
5 łyżek miodu
3 szkl mąki pszennej
1 op. przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody

Kajmak orzechowy:
1 szkl cukru
1 szkl mleka
2 szkl zmielonych orzechów włoskich
100 g masła

Polewa:
50 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody

Dodatkowo:
słoiczek powideł



Ciasto: miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Nadal ucierając dodawać stopniowo jajka, śmietanę i miód. Suche składniki przesiać i wymieszać z masą maślaną. Formę (20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piernik piec ok 40 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przeciąć na 3 blaty.

Kajmak orzechowy: mleko z cukrem gotować ok 40 minut, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Dodać orzechy i prażyć jeszcze ok 3 minuty. Zestawić z ognia, dodać masło, wymieszać i przestudzić.

Ciasto przekładać warstwą powideł i masą.

Polewa: Masło, kakao i cukier rozpuścić. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z polewą. Polać ciasto, dowolnie udekorować.


6 komentarzy:

  1. Pięknie i smakowicie wygląda. Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieńko!
    Smacznie wygląda przekładany piernik.
    A domowe sprawdzone przepisy- najlepsze:)
    Milutko pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama piecze podobne:) wygląda na pyszne

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)