Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki. Wyszedł bardzo aromatyczny i wilgotny. Masa orzechowa jest po prostu pyszna. Polecam Wam to ciasto z całego serca :)
Piernik najlepiej przygotować na 2 dni przed podaniem.
Ciasto:
250 g margaryny
1 szkl cukru
3 jajka
1 szkl śmietany 18%
5 łyżek miodu
3 szkl mąki pszennej
1 op. przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
Kajmak orzechowy:
1 szkl cukru
1 szkl mleka
2 szkl zmielonych orzechów włoskich
100 g masła
Polewa:
50 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
Dodatkowo:
słoiczek powideł
Ciasto: miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Nadal ucierając dodawać stopniowo jajka, śmietanę i miód. Suche składniki przesiać i wymieszać z masą maślaną. Formę (20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piernik piec ok 40 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przeciąć na 3 blaty.
Kajmak orzechowy: mleko z cukrem gotować ok 40 minut, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Dodać orzechy i prażyć jeszcze ok 3 minuty. Zestawić z ognia, dodać masło, wymieszać i przestudzić.
Ciasto przekładać warstwą powideł i masą.
Polewa: Masło, kakao i cukier rozpuścić. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z polewą. Polać ciasto, dowolnie udekorować.
Pięknie i smakowicie wygląda. Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńAsieńko!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda przekładany piernik.
A domowe sprawdzone przepisy- najlepsze:)
Milutko pozdrawiam:)
Piernik jest pyszny :) pozdrawiam 😊
UsuńMoja mama piecze podobne:) wygląda na pyszne
OdpowiedzUsuńJest pyszny, zapewniam 😊
UsuńRewelacja 💝
OdpowiedzUsuń