Bardzo smaczne i zdrowe danie, które w wielu domach serwowane jest na Wigilię. Ja jestem zdania, że z powodzeniem można ją przygotować na co dzień jako zdrowe śniadanie lub podwieczorek.
Smak kaszy jaglanej prażonej ma lekko orzechowy posmak dzięki czemu danie nabiera wyjątkowego smaku.
Świetnie smakuje na ciepło lub zimno, sama lub z dodatkiem kleksa jogurtu naturalnego.
150 g kaszy jaglanej prażonej Cenos
2 szkl mleka
200 g suszonych śliwek bez pestek
1 łyżka masła
4-5 łyżek miodu do smaku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Mleko zagotować z masłem i miodem, wsypać kaszę. Gotować, często mieszając, do czasu aż mleko zupełnie się wchłonie. Do gorącej kaszy dodać pokrojone w paseczki śliwki, cynamon i wymieszać.
Można podawać na ciepło lub na zimno z kleksem jogurtu naturalnego.
W tej wersji kaszy jaglanej jeszcze nie robiłam, ale pomysł moim zdaniem świetny
OdpowiedzUsuńPolecam, świetnie smakuje :)
UsuńDawno nie jadłam jaglanej, a tak ją lubię. Pyszny pomysł Joasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńLubię kaszę jaglaną, na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam 😊
UsuńAsiu!
OdpowiedzUsuńKaszę jaglaną lubię, suszone śliwki także, zatem może i Twój pomysł by mi posmakował:)
Jestem pewna, że Ci posmakuje 😊
Usuń