Przypominam również o konkursie! Szczegóły tutaj
3/4 kostki margaryny
3/4 szkl wody
1 szkl cukru
3 szkl mleka w proszku
4 łyżki kakao
300g herbatników
50g płatków migdałów
100g rodzynków
4 łyżki rumu
200g całych migdałów
3/4 szkl wody
1 szkl cukru
3 szkl mleka w proszku
4 łyżki kakao
300g herbatników
50g płatków migdałów
100g rodzynków
4 łyżki rumu
200g całych migdałów
W garnku zagotować wodę, dodać margarynę i cukier. Gotować, mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Dodać mleko w proszku, kakao i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do ciepłej masy wsypać rodzynki, płatki migdałów i drobno pokruszone herbatniki. Wymieszać. Masę podzielić na 2 części i przełożyć na papier do pieczenia. Uformować mokrymi dłońmi 2 łezki a następnie zaczynając od węższej strony przyklejać migdały aby wyglądem przypominały szyszkę. Schłodzić i podawać udekorowane gałązką choinki.
Przepis możecie znaleźć w aktualnym wydaniu Kulinarnych Hitów.
jaka piękna szyszka! przygotuję taką na święta :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zachęcam w takim razie do wzięcia udziału w konkursie :)
Usuńrobiłam z bloku wielkanocne jajka, Ty masz extra pomysł na bożonarodzeniową dekorację - super!
OdpowiedzUsuńSuper pomysl :) cos nowego !!
OdpowiedzUsuńwygląda imponująco! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńrewelacja:)
OdpowiedzUsuńzachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych
OdpowiedzUsuńBardzo fajna ta szyszka, ja jednak chyba zostanę przy ciastach :)
OdpowiedzUsuńŚwietna szyszka :) Zapewne też bardzo smaczna ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! i wygląda tak pyszniutko
OdpowiedzUsuńJest pyszna, polecam :)
UsuńŚliczna szyszka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńŁoł toż to prawdziwa SZYCHA a nie szyszka:D fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńDziękuję Wam za miłe słowa :) Pozdrawiam i zapraszam na konkurs :)
OdpowiedzUsuńAle fajnie to wymyśliłaś;)))
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, wspaniała ozdoba stołu
OdpowiedzUsuńCiekawy, smaczny pomysł- dla łasuchów słodkości:) brawo Asieńko ;)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, super złudzenie!
OdpowiedzUsuńWitam.Czy moznaby zrobic z bloku czekoladowego male szyszki?Takie na 6 cm wysokie i 5cm szerokie u podstawy? Czy zdazylabym poupychac "platki" z migdalow dookola zanim stezeja i beda za twarde?
OdpowiedzUsuńTak, można zrobić takie małe szyszki, ale aby płatki migdałów łatwo się wbijały, należy zrobić to dość szybko kiedy masa jest jeszcze lekko ciepła. Im zimniejsza masa tym twardsza. Przy dodawaniu herbatników do masy zrób to stopniowo, pilnując aby masa nie zrobiła sie zbyt gęsta i twarda.
UsuńDziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
Usuń