wtorek, 11 stycznia 2022

Sezamek z masą chałwową

 To ciasto pozostało już wspomnieniem po świątecznych wypiekach ;) Jest świetnym połączeniem różnych smaków: sezamu, kokosu i chałwy, przełamanych kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Możecie również użyć powideł śliwkowych. 

Ciasto jest przepyszne, polecam nie tylko na większe uroczystości ale też do niedzielnej kawy :)



Ciasto kruche:

2,5 szkl mąki pszennej
200g masła/margaryny 
5 żółtek
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego

Warstawa sezamkowa:
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
250g sezamu

Warstwa kokosowa:
5 białek
3/4 szkl cukru
100g wiórków kokosowych
szczypta soli

Masa chałwowa:
200g masła
250g chałwy waniliowej

słoik dżemu z czarnej porzeczki




Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Obydwie rozwałkować na 2 blaszkach (24x36cm). Nakłuć widelcem.

Warstwa sezamkowa: margarynę i miód stopić, dodać sezam i wymieszać. Lekko ostudzić i wyłożyć równą warstwą na jedno ciasto kruche. Piec ok 15-20 min, do zarumienienia, w 180 stopniach.

Warstwa kokosowa: Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodawać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.  Drugi blat ciasta posmarować dżemem i wyłożyć pianę kokosową. Piec ok 20 minut w 180st. Placki ostudzić.

Masa chałwowa: Masło rozpuścić, dodać pokruszoną chałwę i wymieszać na gładką masę. Przestudzić, wylać na ciasto z warstwą sezamkową. Na masę wyłożyć ciasto z kokosem. 
Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na noc, aby stężało.



5 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę zrobić, bardzo zachęcające!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychota, ciasto wygląda bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym cieście jest wszystko co lubimy. Kolejne warstwy to sama rozkosz a całość to dopiero eksplozja smaku.
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak najbardziej apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)