piątek, 9 lipca 2021

Makowa babka na białkach

Pyszna i orzeźwiająca. Nam bardzo posmakowała i robiłam ją już kilka razy bo miałam mnóstwo zamrożonych białek. Do środka możecie dodać skórki kandyzowane lub np. rodzynki.




5 białek

1/2 szkl cukru

1/2 szkl oleju

3/4 szkl mąki pszennej

3/4 szkl maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok z 1 cytryny

szczypta soli




Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy piana będzie szklista i lśniąca cienkim strumieniem wlewać olej cały czas miksując. Suche składniki dodawać partiami do masy i delikatnie mieszać łyżką. na koniec wlać sok z cytryny.

Ciasto przelać do foremki na babkę. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.

Polać lukrem cytrynowym i udekorować kandyzowanymi skorkami.


7 komentarzy:

  1. Moja mama często taką robiła. To taki smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam taką makową babeczkę z kuchni babci jeszcze, była przepyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka i mak to dwie rzeczy, które lubię, więc wybieram się po ciastko. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis chyba z dawnych lat? gdzie nic się w kuchni nie marnowało🧁😉
    Smacznie pozdrawiam Asiu ☕🤗🌼

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)