Pyszne i aromatyczne danie posmakuje nie tylko wegetarianom. Kalafior w tej postaci jest naprawdę smaczny i pożywny. Ja podałam curry z ryżem ale możecie je podać też z chlebkiem naan.
Jeśli nie macie musu z dyni, można go pominąć w przepisie ;)
1 kalafior
1 szkl musu z dyni hokkaido
250 ml passaty pomidorowej
1/2 szkl śmietanki kremówki
2 łyżki oleju
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka curry
łyżeczka garam masala
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania
Kalafiora podzielić na małe różyczki i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek oraz curry, kurkumę i garam masala. Chwilkę przesmażyć. Wlać passatę pomidorową i mus z dyni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę i kalafiora, wymieszać. W razie potrzeby można wlać trochę wody, gdyby potrawa była za gęsta. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut.
Curry podawać z ryżem, posypane natką pietruszki.
Bardzo ciekawy pomysł, może skorzystam u siebie w kuchni. ;)
OdpowiedzUsuńAle pysznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńWygląda tak energetycznie to danie, że trudno przejść obok obojętnie;)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, przepis rewelacyjny Asieńko 😀🍲
OdpowiedzUsuńPozdrawiam milutko na nowy tydzień🤗💛🌞🌻☕🧁
idealne dla napewno wykonam to danie
OdpowiedzUsuńtakie danie to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńHejka, właśnie szukałam takiego dania akurat od paru dni chodzi za mną dynia.
OdpowiedzUsuńTakie jedzenie jest smaczne i zdrowe zarazem. Jesien to najlepszy czas na dynie i tym podobne. Dopiero co myslalam o zupie z dyni.
OdpowiedzUsuń