Przyznam się bez bicia, że to pyszne ciasto upiekła moja mama a ja musiałam się z Wami podzielić przepisem. Ciasto jest proste a zarazem bardzo smaczne, idealne do niedzielnej kawki.
Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
jajko
10 łyżek wiórków kokosowych
Nadzienie:
1,5 kg śliwek
60 g cukru
łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto: Masło posiekać z mąką i pozostałymi suchymi składnikami. Dodać jajko oraz ekstrakt i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Nadzienie: Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Usunąć pestki. Przełożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i dusić ok 20 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do śliwek. Wymieszać aż zgęstnieje. Przestudzić.
Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę ciasta, nakłuć widelcem. Wyłożyć masę śliwkową i pokruszyć na wierzch pozostałe ciasto. Piec w 175 stopniach przez ok 45 minut. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Wygląda bardzo smacznie 💛
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
Usuńno i własnie wygląda na przepyszne
OdpowiedzUsuńTakie ciasto lubię, dużo nadzienia, a mało ciasta :D
OdpowiedzUsuń