Bułeczki z tego przepisu są niezwykle mięciutkie i puszyste oraz mają chrupiącą skórkę. Otrzymacie 9 sporych, żółciutkich bułeczek, które będą cudownie smakowały ze słodkimi jak i pikantnymi dodatkami. W sam raz do szkoły na drugie śniadanie :)
800g mąki pszennej
100 ml oleju
3 jajka
2 żółtka
14g drożdży instant
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
400 ml mleka
sezam i mak do posypania bułeczek
W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. 3 jajka i jedno żółtko (w temp. pokojowej) rozbełtać w miseczce. Do suchych składników dodać olej i ciepłe mleko oraz jajka. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie ciasto uderzyć pięścią i ponownie zagnieść. Podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować kulkę, w razie potrzeby podsypując mąką. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem i posypać makiem i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut, do zarumienienia. Ostudzić na kratce.
Na pewno są pyszne ❤️
OdpowiedzUsuńOch, z miłą chęcią takie sobie upiekę na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńidealne bułeczki
OdpowiedzUsuńJakie puchate, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPyszotnie wyglądają..... mniammmm:))
OdpowiedzUsuń