Na letnie upały najlepszym deserem będzie ciasto bez pieczenia. Z racji tego, że uwielbiamy serniki, tym razem padło na sernik stracciatella z truskawkami. Jest pyszny, delikatny, z lekkim posmakiem mleka w proszku i wykończony orzeźwiającą galaretką.
Spód:
250g herbatników
120g masła
tabliczka gorzkiej czekolady
Sernik:
1 kg serka z wiaderka
330 ml śmietanki 30%
1 szkl mleka w proszku
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek żelatyny
1/3 szkl wody
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 galaretki truskawkowe
ok 400 g truskawek
Spód: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić, czekoladę rozpuścić i wymieszać z
ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy (24 cm)
wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka,
wyrównać i uklepać. Spód schłodzić w lodówce.
Sernik: Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia. Podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno. W misce miksera umieścić ser, mleko w proszku, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Pod koniec dodać ubitą śmietankę i żelatynę. Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z masą serową. Wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Na serniku poukładać truskawki, część z nich można lekko wcisnąć w masę serową. Sernik wstawić do lodówki na godzinę do stężenia.
Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić i odstawić aż zacznie tężeć. Wylać na schłodzony sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
Usuńcudowny!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wygląda :) Pozdrawiam ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam 😊
Usuńwygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńCzy musi być mleko w proszku ? Czym można zastąpić ?
OdpowiedzUsuńMleko w proszku można pominąć. ja go dodałam dla smaku bo lubie ;)
UsuńSmakowicie wygląda :) U mnie również ostatnio był sernik na zimno, bo na pieczenie jest zbyt gorąco :)
OdpowiedzUsuń